Stationsplein 45, unit A6.002, 3013 AK Rotterdam

Ateliers

Alle ateliers op een rij

In vijf ateliers en op inspirerende locaties in en rond de Maassilo, gaan we aan de slag met de grote en complexe maatschappelijke uitdagingen, ook wel Wicked Problems genoemd:

  1. tekort op de woningmarkt
  2. toenemende verstedelijking
  3. schaarste van grondstoffen, materialen en mensen
  4. prijsvorming van de toekomst
  5. vormgeving van de energietransitie

Om deze problemen aan te pakken zijn we geneigd om gelijk in oplossingen te denken. Optimistisch, maar niet altijd effectief. Daarvoor moeten we dieper duiken in de oorzaken. Daarmee gaan wij op 1 november vanuit verschillende perspectieven en met een gevarieerde deelnemersgroep aan de slag. Dit doen we door middel van Design Thinking, een methodiek die bij uitstek geschikt is voor het ontrafelen en oplossen van zeer complexe problemen. Met interactieve werkvormen willen we tot een heldere probleemdefinitie en een eerste, gezamenlijke stap tot de oplossing komen. Want als we één ding zeker weten, is het dat we de uitdagingen van de toekomst niet alleen kunnen oplossen. Daarom deze handreiking tot verdergaande integrale samenwerking binnen bouw, infra en vastgoed.

Help jij mee aan de échte, integrale oplossing voor deze problemen? Meld je dan via het aanmeldformulier aan voor een van de ateliers:

Tekort op de woningmarkt
Elke krant die je open slaat staat er vol van: het tekort op de woningmarkt is enorm. Niet alleen is het aantal woningen niet toereikend voor de vraag, ook staat de betaalbaarheid flink onder druk. Meer, héél veel meer, woningen lijkt de heilige graal. Maar waar bouwen we deze met behoud van voldoende groen en toekomstbestendige voorzieningen? Hoe kunnen we de benodigde snelheid maken in een stelsel van decentrale regie en langdurige planologische procedures? En hoe houden we ze betaalbaar met alsmaar schaarser wordende materialen en hogere duurzaamheidseisen?
Toenemende verstedelijking
Volgens de Verenigde Naties woont in 2050 tweederde van de wereldbevolking in steden. Ook in Nederland zet de groei van steden door, waarbij het CBS verwacht dat de bevolking groeit van 17,4 miljoen mensen nu naar 19,3 miljoen mensen in 2050. Dit zet druk op het openbaar groen, het voorzieningenniveau, de energiebehoefte en infrastructuur in onze steden om er maar een paar te noemen. Hoe houden we stad van de toekomst leefbaar? Hoe zetten we schaarse ruimte zo goed mogelijk in en kunnen we met onze gebouwen zelfs maatschappelijke meerwaarde creëren?
Schaarste van grondstoffen, materialen en mensen
Schaarste. Een woord dat we de laatste tijd meer dan eens horen. Zonnepanelen die niet meer geleverd kunnen worden, loodgieters die het komende half jaar geen tijd hebben en een chiptekort dat we in alle sectoren terug zien. Het zijn slechts een paar illustraties. Er is sprake van een structureel tekort aan mens, materiaal en materieel en dit bedreigt de voortgang van projecten in bouw, infra en vastgoed. Hoe kunnen we onze keten dusdanig hervormen dat we beter met deze schaarste kunnen omgaan? Hoe ziet circulariteit er in de praktijk uit en hoe zorgen we dat we minder afhankelijk zijn van derden, al dan niet uit het buitenland?
Prijsvorming van de toekomst
In de afgelopen jaren zijn de prijzen voor grondstoffen en materialen enorm gestegen. Corona, de overspannen huizenmarkt, de oorlog in Oekraïne en de stikstofcrisis hebben hier allemaal hun rol in gehad. Welke invloed heeft dit op de prijsvorming van een bouwproject? En welke invloed heeft de industrialisering van de bouw op dit proces? Is de prijs überhaupt nog wel een belangrijk aspect om als aannemer een aanbesteding te winnen? De impact op het milieu gaat immers een steeds belangrijkere rol spelen. Hoe gaan we dit nu echt integreren in de prijsvorming? En welke aspecten gaan in de toekomst een steeds grotere invloed hebben op de totale calculatie van een project in de bouw of infra?

Vormgeving van de energietransitie
35 miljard euro heeft het kabinet Rutte IV uitgetrokken voor de verduurzaming van ons land. Een groter bedrag dan ooit. Maar ook de vragen zijn groter dan ooit. Om de klimaatdoelen te halen, moeten we snel acteren. Nú aanpakken. Op weg naar groene energie, bereikbaar voor iedereen. Maar dat is niet eenvoudig. We zijn nog afhankelijk van buitenlands gas, verduurzaming vindt vaak nog op kleine schaal plaats en onze energie-infrastructuur is nog niet toegerust op een toename van wind- en zonne-energie. Dat kan en moet beter. Waar ligt de kern van het probleem en wat zijn de goede, opvolgende stappen om een versnelling aan te brengen? Wie zijn de betrokkenen en wat kan eenieder zelf doen om morgen al de eerste grotere stappen te zetten?